Bra att veta när du anlitar ett städföretag för hemstäd

Att anlita ett städföretag för hemstäd kan vara en lång och besvärlig process att gå igenom. Du vill göra rätt första gången så att du inte behöver göra om det. Att anlita en städfirma i Göteborg kan vara komplicerat eftersom potentiella arbetsgivare går igenom en lång lista med sökanden. Därefter försöker de hitta ett etablerat städföretag med få städare eller ett större städbolag med många anställda.

Hitta städföretag med bra omdöme på nätet

Ett sätt att rationalisera processen är att använda en webbsida för konsumenter som har recensioner av ett städföretag visade för medlemmar att läsa. Att leta bland städföretag med goda recensioner är en bra utgångspunkt för att hitta de som passar bäst för dina specifika behov. Det rekommenderas att du väljer tre eller fyra av de främsta städföretagen innan du gör intervju öga mot öga. Ett städföretag kan få mycket goda recensioner men det kanske inte passar dig så bra. Detta är mycket viktigt för en bra långvarig affärsrelation. Om du väljer att anlita en individuell städare i motsats till ett städföretag måste du vara medveten om att du tar på dig rollen som arbetsgivare.

Är städfirman försäkrad?

Som sådan måste du konsultera dina hemförsäkringar. Detta för att och se till att olycksfall som kan ske i hemmet är täckta av den liksom materiella skador som kan uppstå i hemmet eller på ägodelar. Du är också ansvarig för att förvissa dig om att individen har laglig rätt att arbeta i landet, vilket innebär att se till att personen har giltiga identitetshandlingar och är registrerad hos Försäkringskassan.

Eftersom du är arbetsgivare kommer du också att vara ansvarig för arbetsgivaravgifter så om du planerat att anlita en städare över en längre tid. Då vill du kanske läsa på eller konsultera en skattejurist för att få reda på vad du är skyldig att göra och hur du ska göra det.

Bakgrundskontroller på städpersonal

En annan god ide, eftersom hemstädhjälpen kommer att vara i ditt hem och i närheten av dina personliga papper, post och ägodelar, är att göra en bakgrundskontroll och se till att personen du vill anlita har ett rent förflutet. Detta är en bra förebyggande åtgärd, även för den högst rekommenderade personen.

Om du anlitar ett städföretag som har sina egna underentreprenörer behöver du bara höra efter om de redan utfört en bakgrundskontroll.  De är då även skyldiga att betala skatter och uppfylla de andra ansvaren som arbetsgivare.

Lämna en recession på Google efter städningen

När du slutligen väljer en hemstädare och är nöjd med ditt val är det bra att skiva en egen recension och publicera den på samma webbsajt där du hittade din hemstädare så att andra kunder på marknaden kan få samma positiva erfarenhet som du själv.