Guide för underhåll och rengöring av solpaneler

Generellt sett behöver solpaneler väldigt lite underhåll eftersom de inte har några rörliga delar. Om solpanelerna är korrekt installerade fungerar de smidigt för alltid utan någon nödvändig hantering från din sida. Så vad du måste göra är att se till att dessa håller högsta möjliga effektivitet. Det gör du genom att regelbundet inspektera solpanelerna och ta bort smuts eller skräp som uppstår. Bortsett från detta bör du rengöra solpaneler noggrant för att släppa in mesta möjliga ljus. Det finns olika sätt för rengöring av solpanel:

Olika metoder för solpanelsrengöring

Du bör inte flytta glasdelarna av misstag när du rengör dem. Du bör också vara försiktig så att du inte själv skadas i rengöringsprocessen. I den här artikeln ska vi lista vilka steg du kan vidta för att rengöra och hålla dina solpaneler på högre effektivitetsnivåer.

1. Enkel rengöring av solpaneler

Den enklaste metoden som dessutom kräver minst tid och pengar innebär helt enkelt att plocka upp en vanlig trädgårdsslang och skölja ytorna på panelerna med lite vatten. Vanligtvis tvättas det lösa dammet som samlas på glasytan bort i denna process. Så långt det är möjligt kan du använda denna metod för att rengöra glasytorna. Annars kan kemikalierna förstöra ytan och göra den grövre på lång sikt.

2. Rengöra solpanel med milt rengöringsmedel

Vissa fläckar som uppstår på grund av damm eller fågelspillning försvinner inte enbart genom att skölja med vatten, här måste du använda en svamp och en mild rengöringslösning i vatten. Genom att applicera detta på de smutsiga områdena och att gnugga lätt, kan panelerna återställas till optimalt skick. Efter du har applicerat din rengöringslösning kan du tvätta bort överskottet genom att skölja området med en stråle med rent vatten.

3. Tvätta solpaneler med stege och långa moppar

Om de stora glaspanelerna befinner sig på byggnadens tak, kan du använda stegar för att nå dem och långa moppar för att rengöra dem. När du har applicerat de milda tvättmedelslösningarna kan du använda vattensprutan för att ta bort överskottet av rengöringsmedel och potentiellt smuts som befinner sig på ytskiktet.

4. Anlita professionella städare

Det finns professionella städare som kommer med nödvändig utrustning för att rengöra solpanelerna. Du kan söka hjälp av de bästa städfirmorna i Göteborg om du inte kan göra det själv. De kommer och utför sitt arbete med precision och engagemang och de är välutbildade för att rengöra alla ytor med nödvändig omsorg. För detta ändamål har de förstås oftast avancerad utrustning.